Belastingplannen: wat is relevant voor jou?
Je hebt het waarschijnlijk wel gemerkt, deze week was het Prinsjesdag. Het kabinet presenteerde haar plannen voor de komende jaren, ook voor de belastingen die ondernemers zoals jij moeten betalen. Op veel plaatsen vind je (soms lange of ingewikkelde) overzichten met de plannen. Ik heb geprobeerd een kort en duidelijk lijstje te maken met wat voor jou relevant is.
Voor ondernemers die milieuvriendelijk willen investeren
De regelingen waarmee een ondernemer extra belastingaftrek krijgt als hij of zij milieuvriendelijke bedrijfsmiddelen aankoopt, worden verlengd. Het gaat om regelingen met mooie afkortingen als EIA, MIA en VAMIL. Er zijn lijsten waarop de bedrijfsmiddelen staan waarvoor de regelingen gelden. Denk aan een duurzame verbouwing van een bedrijfspand of een elektrische bestelbus. Je moet je investering vooraf aanmelden. Maar je hoeft dus niet per se nog dit jaar te investeren om de extra aftrek te krijgen, want die geldt volgend jaar ook nog. Wel is het handig om voor het eind van het jaar te kijken of je in het algemeen nog kan, moet of wil investeren, want de standaard extra investeringsaftrek geldt pas vanaf een jaartotaal aan investeringen van 2.300 euro.
Voor ondernemers met een BV
De dividendbelasting en de vennootschapsbelasting natuurlijk. De afschaffing van de eerste en de verlaging van de tweede geldt niet alleen voor de grote bedrijven. Maar of dit deel van het plan doorgaat, is politiek nog erg onzeker, en erop inspelen lijkt mij voorbarig. Door de plannen wordt de B.V. relatief goedkoper dan een eenmanszaak maar dat speelt pas bij winsten boven 120.000 tot 140.000 euro. Bij de beslissing of een eenmanszaak of een B.V. voor jou de geschikte ondernemingsvorm is, speelt dat wel mee, maar ook andere zaken als aansprakelijkheid en wendbaarheid (het gemak waarmee je je bedrijf kunt veranderen).
Voor ondernemers met een eenmanszaak
De minister wil de kleine-ondernemersregeling in de btw aanpassen, maar hoe dat er concreet uit gaat zien, moet nog uitgewerkt worden. De kleine-ondernemersregeling is een korting op de btw voor ondernemers die maximaal 1.800 euro aan btw per jaar zouden moeten afdragen. Het gaat dus om ondernemers die een maximale omzet draaien van grofweg 9.000 euro (als ze het hoge tarief van 21% in rekening moeten brengen) of 30.000 euro (als ze het lage tarief in rekening moeten brengen).
Voor ondernemers die het lage btw-tarief gebruiken
Het lage btw-tarief van 6% (dat berekend wordt over de verkoop van dagelijkse levensbehoeften) wordt verhoogd naar 9%. Als ondernemer die dergelijke producten of diensten verkoopt, moet je dus je documenten en systemen aanpassen en misschien je prijzen verhogen. De grote vraag was hoe het gaat met de overgang en er is een vrij simpel antwoord: over alle verkopen die je voor 1 januari doet, reken je 6% btw, en daarna 9%. Ook als het product of de dienst pas in 2019 geleverd wordt, mag je 6% rekenen als de factuur of betaling in 2018 gebeurt.
Voor alle plannen geldt, dat ze nog moeten worden besproken in de Tweede en de Eerste Kamer, dat ze dus nog aangepast of uitgesteld kunnen worden. En als je meer wilt weten over een specifiek plan, kun je altijd contact met mij opnemen!
Wil je meer grip op je groei?
Kies dan nu voor meer Fiducie in je bedrijf en krijg meer grip op je groei!