Boekhoud-apps voor een klein bedrijf (3)

De afgelopen weken testte ik simpele boekhoudsoftware voor zelfstandigen en kleine bedrijven. In mijn vorige blog schreef ik over e-Boekhouden, MoneyMonk en Informer. Informer voegde een aantal overzichten toe aan de gratis versie, nadat ik had geschreven dat die gratis versie er wel karig af kwam. Bovendien legde Remco Frühauf uit dat de beveiligingscode die Informer vraagt (naast het wachtwoord) inderdaad een extra beveiliging is en het ook mogelijk maakt dat elke klant zijn of haar eigen gebruikersnaam kan kiezen. Samen met die beveiligingscode vormt die dan een unieke combinatie.

Deze keer heb ik MoneyBird en Reeleezee getest. Reeleezee is een naam die ik al een aantal jaar tegenkwam en ik verwachtte dus wel een soepel en goed werkend programma. En really easy natuurlijk. Maar dit was allebei niet waar. Twee keer waren er hardnekkige foutmeldingen die geen goede directe oplossing boden. Beide keren kwam die oplossing er wel (de ene keer door tussenkomst van de helpdesk, de andere keer door opnieuw in te loggen), maar het onderscheidt Reeleezee wel in negatieve zin: bij de andere apps waren er geen foutmeldingen.

Really easy is werken met Reeleezee ook niet, vooral door de overdaad aan mogelijkheden! Een druk op de knop Rapporten levert bijvoorbeeld een lijst met o.a. 6 verschillende balansen en 7 verschillende debiteurenoverzichten, te downloaden in Excel of pdf, en dus niet meteen in te zien op de site – er is overigens wel een grafisch dashboard. En bij het invoeren van inkoopfacturen kun je kiezen uit tientallen kostenrekeningen. Voor een kleine ondernemer is dat te veel. Wat wel heel makkelijk werkt, is de functionaliteit Scan en Boek. Facturen uploaden of doorsturen naar een speciaal mailadres en Reeleezee maakt een conceptboeking waarbij crediteur, bedrag en kostenpost automatisch ingevuld worden. Bij mijn kleine test ging dat behoorlijk goed.

De overdaad aan mogelijkheden maakt Reeleezee relatief duur. Zo kost de onbeperkte versie bijna 35 euro per maand. Er is wel een gratis versie en er zijn allerlei tussenvormen met verschillende beperkingen op het aantal in te voeren documenten per maand.

Moneybird werkt intuïtief, hoewel ik toch weer even moest nadenken bij het menu-item ‘Inkomend’: bedoeld wordt inkomende documenten in relatie tot uitgaven, maar ik denk bij ‘inkomend’ toch ook aan inkomsten. De schermen voor facturen en leveranciers zijn wel behoorlijk uitgebreid, waardoor het vrij lang duurt voordat facturen en leveranciers of klanten zijn ingevoerd, zeker in het begin als alles voor het eerst ingevoerd moet worden. Bij de tweede factuur van dezelfde leverancier neemt Moneybird wel de gegevens van de eerste over, maar herkennen zoals Reeleezee lukt Moneybird niet. De bankboekingen verwerken gaat redelijk snel en makkelijk maar Moneybird koppelt niet automatisch bepaalde betalingen (in concept) aan inkoopfacturen zoals Informer en Moneymonk uit de vorige aflevering dat wel doen. Uren registreren kan ook niet in Moneybird, maar er bestaan wel koppelingen met programma’s die dat wel doen (zoals Timechimp). Moneybird levert wel mooie rapporten direct op de website, waarbij de periodes heel soepel gekozen kunnen worden. Naast een beperkte gratis versie kent Moneybird al een klein abonnement voor 10 euro per maand (met maximaal 20 banktransacties), dus geschikt voor de kleine beurs!

In de volgende aflevering komen nog Snelstart en Gekko aan bod.

Nico Verzijden

Wil je meer grip op je groei?

Kies dan nu voor meer Fiducie in je bedrijf en krijg meer grip op je groei!

Nico Verzijden

Ik ben Nico Verzijden, financieel strateeg met een hart voor duurzame voeding, jarenlange ervaring in de duurzame wereld en als financiële man bij kleine bedrijven. Ik wil de financiële duurzaamheid van kleine (ecologisch of sociaal) duurzame bedrijven verbeteren omdat goed omgaan met de aarde en met elkaar, beter is voor iedereen en dat vind ik belangrijk.

1 reactie

  1. Edwin Vlieg op 9 april 2018 om 13:37

    Sinds kort heeft Moneybird ook de mogelijkheid om de informatie van inkoopfacturen en bonnen automatisch uit te lezen, zodat het inboeken nog sneller gaat. Meer informatie hierover is te lezen op onze weblog:

    https://www.moneybird.nl/blog/scan-en-herken-inkomende-documenten/

Laat een reactie achter