De laatste btw-aangifte van het jaar
De laatste btw-aangifte van het jaar: een aangifte als alle andere?
Vorig kwartaal schreef ik een aantal berichten over het opstellen en indienen van je btw-aangifte. Ik begon met een inleiding over hoe het systeem van de omzetbelasting eigenlijk werkt. Daarna schreef ik over wat je op je verkoopfacturen moet zetten en welke facturen je in welke periode moet aangeven. Over welke btw op je inkopen je mag aftrekken. En uiteindelijk hoe je zelf de aangifte kunt invullen op de site van de Belastingdienst.
Nu zijn we al weer een kwartaal verder. En zijn we toe aan de volgende btw-aangifte, de laatste van het jaar. Aan de ene kant is die niet anders dan de vorige. Dezelfde regels gelden voor je verkoopfacturen en de aftrek van aan jou in rekening gebrachte btw. Maar in de laatste aangifte corrigeer je ook voor de btw-aftrek die je eigenlijk onterecht hebt afgetrokken.
Privégebruik van zaken of diensten in je onderneming
Van zakelijke kosten kun je in de meeste gevallen de btw volledig aftrekken. Van privékosten niet. Maar er zijn ook gemengde kosten, bijvoorbeeld als je ook privéritten maakt in de auto die op naam van je onderneming staat of als je persoonlijke telefoongesprekken voert maar de telefoonrekening door je onderneming betaald wordt. De kosten van de auto en de telefoon boek je het hele jaar als zakelijk en je kunt de btw op de facturen helemaal aftrekken. Maar in de laatste aangifte van het jaar corrigeer je voor je privégebruik. Dan gaat het natuurlijk vooral over de spullen van enige waarde of waarvan de kosten maandelijks terugkomen zoals inderdaad het telefoon- of internetabonnement en het autogebruik. De Belastingdienst heeft het ook perforators, maar van zo’n correctie wordt natuurlijk niemand wijzer. Je vult de correctie in bij rubriek 1d op het aangifteformulier.
Meer weten?
Wil je meer grip op je groei?
Kies dan nu voor meer Fiducie in je bedrijf en krijg meer grip op je groei!