Is een lunch op het werk belast?

Fiducie-logo-closeup-min

Gezellig met elkaar lunchen en even bijpraten. Zowel in een team werknemers als met een groep zelfstandige professionals is dat een prima manier om even te ontspannen tijdens de werkdag. Maar hoe zit dat met belastingen? Er is een verschil tussen het aanbieden van lunch aan werknemers of aan anderen.

Als een werkgever de lunch betaalt voor zijn werknemers, noemt de Belastingdienst dat een voordeel uit dienstbetrekking. In beginsel zijn al die voordelen belast. Maar de werkgever hoeft niet precies uit te rekenen hoeveel de lunch kostte: in de loonbelasting worden daarvoor normbedragen gebruikt. De belasting daarover kan de werkgever zelf voor zijn rekening nemen of verrekenen op de salarisstrook. Als de werknemer een eigen bijdrage voor de lunch betaalt, mag deze van het normbedrag afgetrokken worden en is de loonbelasting dus lager.

Als een ondernemer een lunch aanbiedt aan andere ondernemers, is dit in principe een activiteit belast met (6%) btw. De btw op de ingekochte etenswaren mag de organisator aftrekken. Maar vaak kunnen de meelunchende ondernemers de btw niet aftrekken – de btw op voeding voor persoonlijke consumptie is immers niet aftrekbaar.

In beide gevallen kan de lunch ook door de eters gezamenlijk georganiseerd worden met een verrekening van de kosten. De eters betalen dan dus de kostprijs. Dit mag ook een standaardprijs zijn, als het saldo van kosten en opbrengsten over een langere periode maar ongeveer op nul uitkomt. In dat geval hoeft er geen loonheffing of btw berekend te worden (er worden alleen kosten verrekend tussen individuen), maar er mag (in het tweede geval) natuurlijk ook geen btw over de inkopen worden afgetrokken.

Zelf ook een vraag uit de praktijk stellen?

Meer vragen? Neem vrijblijvend contact op!

Op de hoogte blijven over nieuws van Fiducie?

Nico Verzijden

Wil je meer grip op je groei?

Kies dan nu voor meer Fiducie in je bedrijf en krijg meer grip op je groei!

Nico Verzijden

Ik ben Nico Verzijden, financieel strateeg met een hart voor duurzame voeding, jarenlange ervaring in de duurzame wereld en als financiële man bij kleine bedrijven. Ik wil de financiële duurzaamheid van kleine (ecologisch of sociaal) duurzame bedrijven verbeteren omdat goed omgaan met de aarde en met elkaar, beter is voor iedereen en dat vind ik belangrijk.

2 reacties

  1. A. El Hor op 7 november 2018 om 10:22

    Goedemiddag, dank voor het artikel “Is een lunch op het werk belast?”. Ik ben bezig met mijn bedrijf en wil een abonnement op lunchpakketten ontwikkelen waarbij ik een gezonde lunch aanbiedt. Nu wil ik vragen of het mogelijk is om fiscaal voordeel voor de werkgever te creëren door het via het werk aan te bieden. Ik heb geprobeerd de site van de belastingdienst te begrijpen echter is dat best complex.

    Bij voorbaat dank voor uw reactie en uw inspanningen.

  2. Nico Verzijden op 9 november 2018 om 11:15

    ​Beste Samir,

    Dank voor je vraag. Als de werkgever een lunch aanbiedt, is er niet zozeer fiscaal voordeel voor hem of haar. En zelfs geen financieel voordeel eigenlijk, want boven op de kosten van de lunch betaalt de werkgever ook loonbelasting over een vast bedrag per lunch. Het ​financiële ​voordeel zit hem dan in de gratis lunch voor de werknemer en het goede gevoel dat dat veroorzaakt.

    Met vriendelijke groet,

    Nico Verzijden

Laat een reactie achter