Hoe maak je de juiste keuze als ondernemer?

keuzes maken als ondernemer, Fiducie financieel duurzaam ondernemen, boekhouding uitbesteden, administratie uitbesteden, moneybird adviseur

“Merken jullie veel van de crisis?” is een vraag die veel ondernemers krijgen. Ik ook dus. Mijn antwoord is hetzelfde als tijdens de strenge coronamaatregelen: “Nee, eigenlijk niet.”

Zoals zelfs in de Troonrede doorklonk, is het aantal faillissementen als gevolg van corona tot nu toe meegevallen – ja, ook onder ondernemers in de duurzame sector waar Fiducie vooral voor werkt. Blijkbaar was de coronasteun zoals de TOZO voldoende.

 

Ondernemers zijn vindingrijk

Mij valt op dat veel zelfstandigen opgewassen blijken tegen tegenslag en dat zij creatief en vindingrijk zijn – zoals een producent van Rotterdamse etenswaren die in de coronacrisis thuiswerkpakketten aanbood, waarmee werkgevers hun thuiswerkende werknemers het leven aangenamer konden maken.

Verschillende winkeliers begonnen webshops. Een andere groep zelfstandigen en ondernemers heeft ervoor gekozen om het werk voor hun bedrijf, al dan niet tijdelijk, op een laag pitje te zetten of zelfs te stoppen en een baan te zoeken. Ook zij zijn dus niet failliet gegaan.

 

Overzicht krijgen en houden is cruciaal

Wat niet wil zeggen dat ondernemers het niet moeilijk hadden en hebben. Vaak zijn hun inkomsten gedaald, hebben zij te maken met veel onzekerheid en maakten ze hoge investeringskosten, met alle risico’s van dien. Of ze hebben personeel moeten ontslaan en nu moeite om aan nieuwe mensen te komen. 

Veel ondernemers zijn vaker dan eerst voor lastige keuzes komen te staan.

Herken je dit? Hieronder geef ik je drie tips!

 

Drie tips voor ondernemers bij het maken van de juiste keuze in een lastige situatie 

1) Houd goed overzicht

Zorg ervoor dat je goed overzicht hebt van wat je onderneming binnen komt en wat er uitgaat. Hoe beter je dat op orde hebt, hoe beter je in staat bent om de juiste beslissing te nemen.

Voor wie het nog niet wist, hierbij mijn basistips:

  • houd regelmatig je inkomsten en uitgaven bij (minstens 1 x per maand maar liever elke week)
  • maak onderscheid tussen vaste en variabele inkomsten en uitgaven
  • probeer in ieder geval meer vaste inkomsten dan vaste uitgaven te hebben
  • bepaal het inkomen dat je nodig hebt en beschouw ook dat als een vaste uitgave. Ook als het niet lukt om dat inkomen te verdienen, helpt het streven ernaar je om beter zicht te hebben op je doel.
  • ga achter debiteuren aan, maak dat deel van je routine. Ja, dat kan een vervelende klus zijn. Maar je bent het toch waard om betaald te krijgen voor het werk dat je levert?

 

2) Luister goed naar jezelf

Als je goed naar je eigen gevoel luistert ontdek je vaak vanzelf welke keuze je kunt maken. 

Loop je al langer rond met een nieuw idee voor jouw onderneming? Komt het er maar niet van om het uit te voeren? Dan is dit misschien wel de tijd om het te gaan doen. Er zijn in deze tijd volop kansen voor nieuwe initiatieven!

Aan de andere kant kan het zijn dat je je zorgen maakt om je inkomen en je liever meer zekerheid wilt. Dan kan het beter zijn om je onderneming (tijdelijk en/of gedeeltelijk) te stoppen en een baan te zoeken.

Overweeg je (tijdelijk) te stoppen? Denk er dan aan dat je mogelijk je ondernemersaftrek verliest. Dat is het geval als je op jaarbasis minder dan 1225 uur als zelfstandige werkt, ofwel minder dan ongeveer 24 uur per week.

 

3) Luister goed naar anderen,

Als je er even niet uitkomt, vraag dan advies. Bijvoorbeeld aan ons. Je weet ons te vinden.

Nico Verzijden

Wil je meer grip op je groei?

Kies dan nu voor meer Fiducie in je bedrijf en krijg meer grip op je groei!

Nico Verzijden

Ik ben Nico Verzijden, financieel strateeg met een hart voor duurzame voeding, jarenlange ervaring in de duurzame wereld en als financiële man bij kleine bedrijven. Ik wil de financiële duurzaamheid van kleine (ecologisch of sociaal) duurzame bedrijven verbeteren omdat goed omgaan met de aarde en met elkaar, beter is voor iedereen en dat vind ik belangrijk.

Laat een reactie achter