Kan ik ook stoppen met ondernemen?
De meeste dingen die beginnen, hebben ook weer een einde. Ondernemingen bijvoorbeeld. Voor starters is veel aandacht, voor stoppers minder. Toch stoppen elk jaar ook veel ondernemers. Soms noodgedwongen, omdat een crediteur faillissement aanvraagt. Maar soms ook op eigen initiatief. Praktijkvraag: hoe stop je eigenlijk met je eenmanszaak?
Op de website van de Kamer van Koophandel vind je een formulier dat je kunt invullen als je je onderneming wilt uitschrijven. De Kamer van Koophandel geeft de uitschrijving door aan de Belastingdienst en stuurt je hiervan een bevestiging.
Dan sluit je je administratie en maak je een eindafrekening op (winst- en verliesrekening en eindbalans) per de uitschrijfdatum. Hou bij de afsluiting ook rekening met nog te betalen of te ontvangen bedragen bij het opzeggen van contracten. Je doet een slotaangifte voor de omzetbelasting waarin je ook de BTW meeneemt over de waarde van de goederen die je overneemt van je bedrijf. Je verwerkt de gegevens uit de eindafrekening in de aangifte inkomstenbelasting voor het jaar waarin je je bedrijf beëindigd hebt. Daarvoor bereken je ook de stakingswinst, het verschil tussen de boekwaarde en de werkelijke waarde van je bedrijf. Van de stakingswinst kun je de stakingsaftrek aftrekken.
De administratie van je bedrijf moet je nog 7 jaar bewaren. Dat mag digitaal. Denk er verder aan om verzekeringen, domeinregistratie en hosting van je website, vergunningen, telefoon- en andere abonnementen, huurcontracten en de zakelijke bankrekening op te zeggen.
Meer vragen? Neem vrijblijvend contact op! Zelf een vraag uit de praktijk stellen? Op de hoogte blijven?
Wil je meer grip op je groei?
Kies dan nu voor meer Fiducie in je bedrijf en krijg meer grip op je groei!